Кривата кула во Пиза е камбанарија на катедралата која се наоѓа во центарот на Пиза, во Тоскана, една од најпознатите области на Италија. Иако туристите често прават шеги и смешни слики пред оваа кула, ретко кој плаќа билет за влез во неа, а не е ни чудо зошто …

Импресивна однадвор, кривата кула во Пиза не е толку интересна одвнатре, бидејќи внатре нема апсолутно ништо! Иако била изградена како камбанарија, таа цел никогаш не ја доживеала за време на животот на својот оригинален архитект Бонан Писано. Изградил само три ката кога забележал дека зградата тоне.

Стоеше недовршена 90 години, додека архитектот Гиљермо де Инстрик не додаде уште четири ката и камбанарија. Дали се обидел да ја „коригира“ кулата или намерно ја изградил за да го постигне денешниот изглед, никогаш нема да дознаеме.

Кога ќе го посетите „Плоштадот на чудата“ во Пиза, кој се состои од катедралата во Пиза, крстилницата Свети Јован, два музеи, гробишта и камбанарија, имате единствен билет за сите објекти.

Иако сите згради внатре се неверојатни, на туристите веќе им е позната „тајната“ што ја крие ѕвоното и ретко кој плаќа билет за тоа, бидејќи тоа значи само искачување до врвот на камбанаријата, ништо повеќе.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *